Založ si blog

30 ROKOV NEŽNEJ REVOLÚCIE – TAK POĎ POĎ ĎALEJ

30 ROKOV NEŽNEJ REVOLÚCIE – TAK POĎ POĎ ĎALEJ
Krok za krokom k slobode i zodpovednosti. Keď sme mali 17-18 vtedy sa to všetko udialo. Havel, Kryl, Malý, Kubišová, Budaj, Kňažko, Strýko, Rašev… Nie nebolo to také jednoduché ako sa neskôr na mnohých fórach hovorilo. Bolo to skutočne ťažké. Zdalo sa to nemožné. S komunistami, štruktúrami, policajtmi, riaditeľmi, učiteľmi, robotníkmi. Umelci i študenti to ako lavínu spustili ale nemali predstavu o ďalších krokoch, o ďalších nebezpečenstvách, o ďalšom vývoji. To čo sa neskôr ukázalo, bolo zjavné už na začiatku. Radosť, odvaha, nádej že prišla zmena ešte nezaručovala, že sa len dobrý ľudia chopia moci. To čo sa ako intrigy ukázalo odhalilo nahotu či deštrukciu ľudských sŕdc. A mnoho zablokovaného zostalo v ľudských hlavách dodnes. Pre nastupujúce roky bola ekonomická obnova systému základnou zmenou politiky moci. No zabudlo sa že je potrebné od základu zmeniť morálku a etiku. Bezbrehosť v týchto oblastiach sa prejavila neskôr a prejavuje sa aj dnes. Prevalenie sa korupcie, predražovania štátnych objednávok, drancovania prírody, rozkrádanie charity či devastácia kultúry a školstva je dnes len dôsledkom minulých nesprávnych rozhodnutí. A ako vyzeral vtedy deň 14 hodín dobrovoľníckej práce? Tu je program: každé ráno vstávanie o 5tej a roznášanie letákov Koordinačného štrajkového výboru, potom vybavovanie telefonátov a korešpondencie, neskôr rôzne stretnutia a obedňajšia porada a vysielanie ľudí do regiónov. Podvečer cesty do miest, fabrík, škôl, divadiel a ďalších inštitúcii, kde sa viedol dialóg o tom čo je nevyhnutné v Československu zmeniť a aké kroky k tomu vedú. Okolo polnoci návrat do koordinačného centra a pracovná porada v úzkom či širšom kruhu nad programom na nasledujúci deň. A kto nemal vtedy dovolenku tak niekedy popri tom aj osemhodinová práca alebo štúdium v škole. Bez nasadenia svojich životov, bez obetovania svojho voľného času by to nebolo možné, neposunula by sa spoločnosť od totality k demokracii. Aj keď aj dnes takýchto obetavých dobrých ľudí potrebujeme ako soľ.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2200x
Priemerná čítanosť článkov: 2200x

Autor blogu

Kategórie

Archív